PREMIERA FILM

În cadrul proiectului Marea Unire de la Marea Neagră, pentru a prezenta mai spectaculos şi pentru a face informaţia mai accesibilă în ce priveşte importanța Dobrogei în Primul Război Mondial, vom realiza un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Produs de regizorul constănțean Toma Enache, acest film va fi lansat în ziua de 14 noiembrie a.c. Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Jurnalist, poet, actor şi regizor de teatru TV şi radiofonic Toma Enache a reușit să ne ofere cele mai frumoase imagini pe peliculă despre un neam a cărui istorie este prea puțin cunoscută, cea a aromânilor. Neamul pe care îl reprezintă, cu care se identifică, pe care îl promovează și îl iubește. „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a fost o premieră în istoria cinematografiei, fiind primul film pe marile ecrane românești și mondiale în limba aromână. Regizează filme și spectacole de teatru, în toate colțurile țării, s-a ocupat de regia mai multor spectacole radiofonice de teatru-document, inclusiv a unor documentare, printre care „Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…“, pentru care a obținut premiul de excelență din partea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, cât și premiul pentru debut regie film documentar la Festivalul Producătorilor Independenți IPIFF.

Lungmetrajul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a fost premiat la Babel Film Festival in Sardinia, International Ethnographic Film Festival in Zlatna, Barcelona Planet Film Festival etc.

Vă invităm la premiera filmului LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI – POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE. Realizat în cadrul proiectului MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ, documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Realizat în regia constănțeanului Toma Enache, filmul va fi lansat în data de 14 noiembrie a.c., ora 13.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar în week-end (17 – 18 noiembrie 2018) va rula în Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.