LANSARE VOLUM

Proiectul „Marea Unire de la Marea Neagră“ se va finaliza în data de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România. În prezenţa mai multor personalităţi istorice şi din sfera administraţiei, importante la nivel naţional, vom lansa un volum ce va include toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“ şi coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului va fi pus, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.

Sorin Marcel Colesniuc este specialist în istorie şi arheologie, de numele său fiind legate cele mai importante realizări ale Muzeului Callatis din Mangalia, până acum. A cutreierat şantierele arheologice ale ţării atât în perioada facultăţii, cât şi după aceea, şi a promovat patrimoniul arheologic din zona Mangalia. A fost cel care şi-a propus şi a reuşit să readucă în România singurul papirus descoperit în România, care se afla la Moscova, după 52 de ani. Acesta a fost descoperit în anul 1959, la Mangalia şi, pentru că în România nu existau condiţii pentru conservare, a fost trimis la Moscova. Timp de peste jumătate de secol, oamenii de ştiinţă din România nu au mai ştiut absolut nimic despre acest papirus. În anul 2009, când a devenit directorul Muzeului de Arheologie «Callatis» Mangalia, Sorin Colesniuc și-a propus să regăsească acest papirus şi să-l readucă la Mangalia. Împreună cu dr. Ion Pâslaru a reuşit să-l recupereze, în august 2011, astfel că în prezent Dobrogea deţine singurul papirus antic descoperit pe teritoriul ţării noastre.

MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ celebrează ziua de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.

Cu această ocazie, va fi lansat un volum ce cuprinde toate comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 – 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica Moldova.

După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI – POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE, în regia constănțeanului Toma Enache. Documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.

LA MULȚI ANI, DOBROGEA!